«

Print denne Indlæg

Æbletærte!

Efteråret er over os og det er æbletid for alvor! I dag har jeg bestået min første rigtige “eksamen” på kokkeskolen, så der er ingen bedre måde at fejre det på end med en lækker æbletærte, komplet med kanel og vanille creme-fraiche.

Jeg ved ikke om æbletærte i virkeligheden er en rigtig kage, men uanset hvad, så er det en af mine yndlings. Det er denne slags tærte jeg får hvert eneste år til min fødselsdag og har fået siden jeg var helt lille. Jeg er vild med kombinationen med creme-fraiche, men man kan også sagtens spise den med flødeskum eller is.

IMG_4801

Når man laver en mørdej er det vigtigt ikke at arbejde for meget med den. Det er lettest at gøre i en foodprocessor, men da jeg ikke har en, laver jeg min tærtedej i hånden. Det er en fordel at have koldt smør / margarine og adgang til et rivejern når man skal gøre det på den måde. Jeg river nemlig smørret direkte ned i melet, så er det meget lettere at arbejde ind uden at komme til at arbejde for meget med dejen.

IMG_4872

Når man tilsætter vand til sin mørdej er det vigtigt at være meget opmærksom, der skal ikke ret meget i ad gangen (mindre end en spiseskefuld), for dejen samler sig virkelig hurtigt og kan nemt blive for klistret, så pas på. For de heldige med foodprocessorer samles alle ingredienser udover vand i skålen, maskinen tændes og der tilsættes lidt vand til dejen har samlet sig helt. Voila! Nemt, hva? For os andre kræver det lidt mere arbejde, selvom tærte nu stadig er en let ting at lave.

IMG_4836

 Æbletærte!

75g smør eller margarine
200g hvedemel
1 æg
1½ tsk vanillesukker
1 knivspids salt
Evt 1-2 spsk vand

Æbler (mængde efter egen præference)
Kanelsukker

  • I hånden: Hæld mel, vanillesukker og salt i en skål. Riv det kolde smør på den grove side af et rivejern og tilsæt det til melet sammen med ægget. Forsøg at samle dejen med fingrene, det kan være nødvendigt at tilsætte lidt vand. Husk at arbejde så lidt med dejen som muligt.
  • I foodprocessor: Put alle ingredienserne i blenderskålen (undtagen vand), smøret gerne i grove stykker. Start  herefter maskinen og sluk den igen så snart dejen har samlet sig. Hvis dejen ikke samler sig indenfor 30 sekunder kan man tilsætte lidt vand.
  • Dejen lægges på køl i minimum 30 minutter. Imens forberedes æblerne.
  • De skæres i både og lægges i en skål med kanelsukker, så det cirka dækker dem. Herefter rulles dejen ud og lægges i et smurt tærtefad. Der drysses med en smule kanelsukker og æblerne taglægges eller lægges i lag som man har lyst til. Hvis man bruger rigtig mange æbler kan det være en god idé at forbage tærtebunden i 5-10 minutter inden man putter æbler i.
  • Tærten bages ved 180 grader (ikke varmluft) indtil kanten er gylden og bunden gennembagt. Serveres med creme-fraiche rørt med vanille eller flødeskum.

Permanent link til denne artikel: http://xn--signedrmme-6cb.dk/aebletaerte/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>